4 důvody, proč pít Yerba Maté: Dodá energii tělu i mysli, není návykové a skvěle chutná

0
469

Slyšeli jste už někdy o Yerba Maté? Nápoji z cesmíny paraguajské, který dodá tělu energii i potřebnou vitalitu? Tohle jsou jeho nejzajímavější účinky, které na sobě můžete při pravidelném popíjení pozorovat.

Mentální vzpruha a fyzická výkonnost

Látky obsažené v Yerba Maté jsou vynikajícím zdrojem energie. Pravidelné popíjení tohoto nápoje zlepšuje koncentraci i fyzickou vitalitu. Protože je účinek Yerby stabilní a dlouhodobý, hodí pro mentální i fyzické činnosti. Nápoj oceňují studenti, kterým pomáhá ke koncentraci, businessmani, sportovci i řidiči, kteří potřebují být dlouho vzhůru.

Energie dodávaná postupně

Yerba Maté obsahuje kofein, theobromin a theofylin. Všechny tyto látky patří mezi účinné přírodní stimulanty, které se ale v našem těle uvolňují postupně. Pokud se tedy rozhodujete, jestli je lepší káva nebo Yerba Maté, zkuste druhý výše zmíněný nápoj, u kterého nehrozí skokový propad energie, jako je tomu například u klasické kávy nebo energetických nápojů.

Příprava nápoje je skutečným rituálem

Nápoj se popíjí ze speciální nádobky zvané kalabasa. Kalabasa na Yerba Maté může být vyrobená z různých materiálů. Obvykle se vyrábí z tykve, ale samozřejmě to není nezbytné. Nejjednodušším a nejrychlejším způsobem, jak si nápoj připravit, je nasypání sušiny do kalabasy, kterou zalijete trochou vlažné vody a lehce promícháte speciální lžičkou – tzv. bombillou. Pokud ale doopravdy spěcháte, můžete tento krok přeskočit a lístky zalít přímo vodou o teplotě 75 až 80 °C. Nápoj nechte louhovat tři minuty a poté popíjejte dle libosti.

Má zajímavou chuť a není návykové

Kromě zdraví prospěšných účinků, které se Yerbě přisuzují, je jejím velkým benefitem i skutečnost, že nápoj má velmi výraznou chuť, která je závislá nejen na konkrétní směsi, ale i způsobu přípravy. Jen tak se vám proto popíjení Yerby neomrzí. Nápoj můžete navíc ochutit ovocem, bylinkami nebo sladidly, džusem, či mlékem. Protože není návykový, můžete si jej dopřávat prakticky bez omezení. Podle některých zdrojů je optimální dávka mezi 1/4 a 3/4 nádoby (cca 30 gramů sušiny denně).Začátečníci by nicméně měli vysledovat, jak na ně nápoj působí a denní dávku případně individuálně upravit.